Parket behandelen met olie of vernis?

parket

Hout is een prachtig natuurproduct. Het geeft je woning cachet, maar vraagt ook wat liefde terug in de vorm van onderhoud. Om je parketvloer zo lang mogelijk mooi te houden, moet je hem daarom behandelen. Oliën en vernissen zijn de populairste behandelingen, maar welke geniet de voorkeur?

Parket vernissen: voor- en nadelen

Vernissen of lakken is een van de traditionele behandelingsmethoden van houten vloeren. Wanneer je je parket vernist, komt er een laag ondoordringbaar vernis op je vloer te liggen. Die beschermt het onderliggende hout tegen vuil en slijtage. Wat vloeistof morsen is daardoor niet zo erg als op een onbehandelde parketvloer. Het vernis zelf zal wel afslijten: je moet je vloer dus regelmatig opschuren en opnieuw vernissen.

Parket oliën: voor- en nadelen

Met parketolie verzadig je het hout. Terwijl vernis een laagje vormt bovenop je vloer, dringt olie door in de poriën van het hout, waardoor je vloer er natuurlijker uitziet. Een voordeel van parket oliën is dat het duurzamer is dan vernissen, omdat olie een natuurproduct is. Je kunt geolied parket ook makkelijk onderhouden door het te dweilen met een natuurzeep en het jaarlijks bij te voeden. Dat onderhoud is onmisbaar, want als je vloer niet langer verzadigd is, zullen vuil en vlekken toch in het hout dringen.

Moet je alle houten vloeren op voorhand behandelen?

In chique herenhuizen en villa’s wordt nog vaak gekozen voor massief hout dat ter plaatse behandeld wordt met parketolie, vernis of boenwas – een behoorlijke investering. De meeste mensen kiezen daarom voor een parket- of laminaatvloer met een slijtlaag. Deze optie is niet alleen veel betaalbaarder, maar vergt ook beduidend minder onderhoud. Je moet je vloer niet schuren en opnieuw behandelen en kunt hem makkelijk schoonmaken met de stofzuiger of een vochtige doek.

Ontdek onze collectie houten vloeren met slijtlaag. Je vindt er zowel parketvloeren met geolied uitzicht als verniste vloertypes. Aan jou de keuze!

Laat een Reactie achter