De verschillende legpatronen voor parket op een rijtje

parket legpatronen

De grenzen tussen de verschillende interieurstijlen vervagen hoe langer hoe meer. Moderne accenten komen terug in klassieke interieurs en minimalistische toetsen worden aangebracht in landelijke woningen. Ook de legpatronen voor parket volgen deze trend. Patronen uit lang vervlogen tijden vind je tegenwoordig in strakke interieurs. In dit artikel zetten we de meest voorkomende parketlegpatronen op een rijtje.

Visgraatparket: enkel of dubbel

Visgraatparket gaat al decennia mee. Het heeft lange tijd een wat oubollig imago gehad, maar dat is intussen helemaal van de baan. Je ziet visgraatparket terugkomen in verschillende interieurstijlen, van modern tot landelijk. De parketplanken zijn rechthoekig en worden – in de vorm van een visgraat – tegen een horizontale lijn geplaatst. Vroeger gebruikte men dikwijls dubbele visgraat omdat de stroken heel wat kleiner waren, maar tegenwoordig is het gangbare formaat 7 cm x 40 cm.

Legpatronen voor parket: Hongaarse punt

Hongaarse punt lijkt erg op visgraatparket, maar er is wel degelijk een verschil. Bij visgraatparket hebben de planken een rechthoekige vorm, terwijl dat bij Hongaarse punt een parallellogram is. Je ziet dikwijls kleurschakeringen terugkomen en het geheel ziet er tijdloos uit. Hongaarse punt past dan ook in verschillende interieurstijlen.

legpatroon parket

Dambordpatroon

Het dambordpatroon is synoniem met vierkantige vormen en komt in verschillende uitvoeringen terug. Je kunt variëren in kleur en zo een mooi contrast creëren.

Mozaïekpatroon

Een mozaïekvloer bestaat uit dunne houten strookjes die in een mozaïekpatroon worden verwerkt. Je kunt ze parallel of schuin leggen. Mozaïekparket heeft verschillende afwerkingsvormen en komt in uiteenlopende interieurstijlen tot zijn recht.

Versailles-patroon

Het Versailles-patroon, ten slotte, wordt gevormd door een vierkante rand waarin vlechtwerk terugkomt. Het heeft een luxueuze uitstraling en komt dikwijls terug in klassieke interieurs die een zekere grandeur uitstralen.

Welk patroon je ook kiest, het is vooral belangrijk dat alle parketvloeren comfortabel en duurzaam zijn. Bovendien moeten ze je interieur naar een hoger niveau tillen.

Laat een Reactie achter