Ga je bouwen? Dit moet je weten voor je bouwmaterialen kiest!

bouwmaterialen

Wanneer je een nieuwbouwwoning bouwt, heb je er alle reden toe om voor duurzame bouwmaterialen te kiezen. Zo gaat je woning langer mee en verspil je geen kostbare grondstoffen.

Duurzaamheid: ecologie + levensduur

‘Duurzaam’ is een interessant woord, want hoewel we er de laatste jaren mee om de oren worden geslagen, is de betekenis ervan niet altijd even duidelijk. Duurzaamheid slaat eigenlijk op twee verschillende zaken:

  1. Levensduur: iets is duurzaam als het lang meegaat.
  2. Ecologie: iets is duurzaam als het geen negatieve impact heeft op mens en milieu, nu en in de toekomst.

Terwijl ecologische bezorgdheden misschien nogal abstract overkomen, is de kwestie van levensduur dat allesbehalve. Minderwaardige producten moet je sneller vervangen, waardoor je goedkoop alsnog duurkoop wordt – en waardoor je het milieu extra belast.

Meteen kiezen voor degelijke bouwmaterialen

Het loont om meteen te kiezen voor een duurzame, zuinige woning waarin kwalitatieve materialen en producten je levenskwaliteit blijvend ondersteunen. Duurzame materialen gaan langer mee en verkleinen de ecologische voetafdruk van je woning. Maar net zo belangrijk is dat ze je gezondheid waarborgen. Zo kies je het best voor materialen die geen ftalaten, vluchtige organische stoffen of andere chemicaliën vrijgeven.

Duurzame vloerbekleding

Tarkett is als producent van vloerbekledingsmaterialen erg begaan met duurzaamheid. We ontwikkelen vloeren die tegen een stootje kunnen – en dat jaren aan een stuk. Onze vloeren zijn ftalaatvrij. Eenmaal gelegd is de uitstoot van vluchtige organische stoffen extreem klein, zodat het binnenklimaat perfect gezond blijft.

Het toppunt van duurzaamheid is natuurlijk een vloer met het Cradle-to-Cradle-certificaat. Om zo’n certificaat te krijgen, moet een producent alle gebruikte grondstoffen inventariseren en doorlichten en het energie- en waterverbruik in het productieproces controleren. Maar bovenal moeten de producten mens en milieu respecteren en moeten ze geschikt zijn voor hergebruik of recyclage.

Laat een Reactie achter