Een gezond binnenklimaat dankzij duurzame vloerbekleding

gezond binnenklimaat

De luchtkwaliteit in gebouwen wordt door heel wat mensen over het hoofd gezien. Ze staan er niet bij stil of besteden er geen aandacht aan. Een gezond binnenklimaat is nochtans een absolute noodzaak voor ons welzijn. Vloerbekleding heeft een belangrijke impact op de kwaliteit van de lucht. Duurzame vloeren dragen bij tot een betere binnenluchtkwaliteit en zorgen er mee voor dat je alleen maar propere lucht inademt, bij je thuis of op het werk.

Welke factoren beïnvloeden de luchtkwaliteit?

Er zijn verschillende zaken die de kwaliteit binnenshuis beïnvloeden. Dit zijn de belangrijkste:

  • De aanwezigheid van mensen.
  • Koken, verwarmen en air-conditioning.
  • Roken.
  • De aanwezigheid van meubels, verf en vloeren.

Bouwmaterialen scheiden substanties af die onze gezondheid kunnen schaden. We zijn er ons niet van bewust, maar ons lichaam heeft er wel degelijk last van. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de kwaliteit van je vloerbekleding en duurzame vloeren te gebruiken.

Een gezond binnenklimaat: de impact van vluchtige organische stoffen

Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn stoffen die bij kamertemperatuur verdampen. Ze komen vrij via allerlei producten die we thuis gebruiken: verf, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en bouwmaterialen. De gevolgen op onze gezondheid zijn niet gering. VOS kunnen hoofdpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen en irritatie van de neus, keel en ogen teweegbrengen.
Ook vloerbekleding kan de emissie van vluchtige organische stoffen veroorzaken. De kwaliteit van de materialen die in de vloerbekleding worden gebruikt, zijn daarbij van doorslaggevend belang.

Een gezond binnenklimaat dankzij ftalaat-vrije vloerbekleding

Ftalaten zijn chemische producten die dienen als weekmaker in PVC-producten. Ze zorgen ervoor dat de vloerbekleding soepel is en blijft. Je kan het vergelijken met het toevoegen van water aan klei. Volgens bepaalde studies kunnen ftalaten gezondheidsproblemen veroorzaken. De huidige Europese normen laten echter nog steeds het gebruik van ftalaten (in zeer lage concentraties) toe bij de productie van vloerbekleding.   
Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je duurzame of ecologische vloerbekleding kiest die geen ftalaten bevat.

Tarkett draagt duurzaamheid hoog in het vaandel

Tarkett hecht veel aandacht aan duurzaamheid. De VOS-emissie van onze vloeren bedraagt minder dan 100 μg per m3. Dat is maar liefst tien keer minder dan de huidige Europese normen. Daarnaast worden bijna alle Tarkett vloeren ftalaatvrij geproduceerd. Tarkett is een echte referentie in de sector als het op duurzame vloeren aankomt.

Als je vloeren van Tarkett kies, ben je dus verzekerd van een gezond binnenklimaat!

Laat een Reactie achter